Nieuws
15-03-2017
verslag Politiek Café: Energie & Voedsel van de toekomst
 
alle nieuwsberichten
 
Verkiezingen
16-03-2014
Presentatie kandidaten top 15 verkiezingslijst
 
alle verkiezings-items
 
Nieuws
  verslag Politiek Café: Energie & Voedsel van de toekomst  
 
 
COMBINATIE95 organiseert met D66 debat over windmolens en vleesconsumptie.
 
Als de landelijke politiek het af laat weten, doet Combinatie95 het maar lokaal. Het klimaat wel op de agenda zetten. Daarom organiseerde Combinatie95, samen met D66 Boxtel, zondagmorgen 12 maart een zeer drukbezocht politiek cafe in Rembrandt. Zoals wij eerder ook op deze manier samenwerkten met bijv. PVdA/GL, SP en Inbox
 
Twee onderwerpen rond het thema klimaat stonden deze keer centraal: moeten we ook in Boxtel voor enkele windmolens gaan en hoe houdbaar is onze huidige manier van vlees consumeren. Combinatie95 wethouder Peter van de Wiel verzorgde de inleiding bij de discussie over windenergie. Enkele cijfers die Peter liet zien: met 1000 km2!!!! aan zonnepanelen-velden wekken we net genoeg duurzame energie op voor alle huishoudens in NL. Dan hebben we echter pas 13% van onze totale energievraag te pakken. En we hebben maar liefst ca 140.000!!! windmolens nodig als we alleen met wind energieneutraal willen worden. Het moet dus duidelijk zijn dat we max in moeten zetten op zon EN wind EN biomassa EN aardwarmte. Nadat we eerst natuurlijk zoveel mogelijk besparen op energiegebruik. Jan van de Weijden, voorzitter van Energie Coöperatie Boxtel en. Toine Cooijmans van Natuurmonumenten en Dommelbimd openden vervolgens de discussie. Jan: "Wij kunnen niet achterblijven en toekijken hoe elders wel windmolens verrijzen". Toine zag de noodzaak van duurzame energie, maar wil het unieke nationaal landschap Het Groene Woud niet met windmolens vervuilen. Sowieso nog veel meer inzetten op besparen, is zijn devies.
 
Na de pauze leidde D66 gedeputeerde Annemarie Spierings het onderwerp vleesconsumptie en -productie. Zij plaatste oa kanttekeningen bij de houdbaarheid van onze vleesconsumptie. Vooral ook vanwege de grote gevolgen voor ons klimaat. Daarna gingen Birgit Dekkers van de universiteit van Wageningen en Johan van Hal namens de ZLTO met elkaar in debat. Birgit kwam met de boodschap dat vlees heel goed is, maar zeker niet elke dag; 2 á 3 keer p/w is meer dan genoeg. Vleesvervangers worden van steeds betere kwaliteit. Johan vond dat er meer aandacht en waardering mag zijn voor feit dat Nederlandse boeren tot de beste ter wereld horen.
 
W e mogen spreken van een zeer geslaagde bijeenkomst in grandcafe Rembrandt in Boxtel. Ruim 70 belangstellenden, waarvan velen zich actief mengden in de discussies olv oud-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, Ton Rooms.
 
Klik foto voor vergroting!
 
 
 
REACTIEFORMULIER
 
Stuur ons uw reactie op bovenstaand bericht